kairoologo_uusitr

Kairoon Maatilatuote

Luomuhapanvihanneksia Lepsämästä


korillinen kaalia
phmittari

pH mitataan hapatusvaiheen aikana, jolloin se muuttuu arvosta 6 arvoon 3,5 ... 3.7. Seuraavan kerran pH mitataan, kun tuotepytty avataan myyntiin pakkaamista varten. Tällä sekä aistinvaraisella arvioinnilla vamistetaan, että tuote on moitteetonta ja hyvin säilyvää.

pH-käyrä

Tyypillinen pH:n laskukäyrä viikon hapatusvaiheen aikana Kairoon tuotantoprosessissa.

pyttylappu

Kullakin valmistetulla 100 litran pytyllä on oma tunnistenumeronsa, minkä perusteella pakattu pienrasia on jäljitettävissä.

LAADUNVARMISTUS JA JÄLJITETTÄVYYS

Varmistamme Kairoon hapanvihannestuotteiden laadun useassa vaiheessa.

Hyvät raaka-aineet

Vaikka maitohappobakteerit ja alhainen pH-arvo tuhoavatkin tehokkaasti pilaajabakteereita, on hapattamisessa silti tärkeää käyttää ensiluokkaisia raaka-aineita. Hapattuminen onnistuu tällöin varmemmin. Raaka-aineet hankitaan eteviltä suomalaisilta luomuviljelijöiltä. Kaalit ja porkkanat on alusta asti hankittu samoilta viljelijöiltä, joiden tuotteiden laatu on erinomaista ja soveltuvat hyvin hapattamiseen.

Raaka-aineiden esikäsittely tehdään meillä huolellisesti, kaikki huonot kohdat poistetaan. Koska tuotantomme on hyvin pitkälle käsityötä, pystymme havaitsemaan pienetkin vikakohdat vihanneksista. Kaalin sisällä on joskus pieniä mustia kohtia, jotka ovat vain näköhaittoja. Nämäkin poistetaan aina kun ne huomataan (näitä saattaa joskus näkyä valmiissa hapankaalissa). Sipulit halkaistaan, jotta nähdään, että ne ovat sisältäkin hyviä.

Hapatusprosessin tarkkailu

Hapatusprosessin alkuvaiheessa on tärkää seurata, että käyminen käynnistyy. Se ilmenee ensin nestepinnan kohoamisella. Noin vuorokauden kuluttua pH alkaa laskea. Kairoon menetelmässä pH:n lasku on hyvin nopea, se laskee parissa vuorokaudessa arvoon 3,5 ... 3,7. pH mitataan hapatusvaiheen jälkeen ja kirjataan pyttykohtaiseen valmistuskorttiin.

Jäähdytys

Hapatusvaiheen jälkeen tuote jäähdytetään ja pytty avataan sen varmistamiseksi, että nestettä on riittävästi ja laatu hyvä. Laatu arvioidaan tässä vaiheessa aistinvaraisesti. Tuotteen rakenteen voi myös tässä vaiheessa tarkistaa, sillä se ei enää kypsytysvaiheessa paljoa muutu.

Tuotteen pakkaaminen pienpakkauksiin

pH mitataan jälleen, kun tuote avataan pakattavaksi pienpakkauksiin. Lisäksi myös aistinvaraisella arvioinnilla varmistetaan se, että tuote on moitteetonta ja laadultaan hyvää.

Jäljitettävyys

Jokainen 100 litran pytty saa oman numeron, jonka avulla tuote-erä on jäljitettävissä aina etikettiin asti, johon ko. numero kirjataan (se löytyy etiketistä tekstin “Erä” alta).

Jokaisella pytyllä on myös oma valmistuskortti, johon kirjataan kaikki toimenpiteet ja havainnot aina valmistuspäivästä siihen päivään asti, kun tuote on pakattu loppuun myyntiä varten.


Kairoon Maatilatuote,
Kairontie 77,
01830 Lepsämä (Nurmijärvi)
kairoo@kairoo.fi

Outi Tamminen
gsm 045 6745321

Seppo Tamminen
gsm 050 5122177

oivahyvahymyraportti