kairoologo_uusitr

Kairoon Maatilatuote

Luomuhapanvihanneksia Lepsämästä


Säilytä oikein

  • kylmässä 1...6 oC
  • suojassa hapelta omassa mehussaan
  • pimeässä

Hapanvihannekset säilyvät sitä pitempään, mitä kylmemmässä niitä pidetään. Lämpötila saa laskea nollaan, jopa allekin, ne voi myös pakastaa. Maitohappobakteerit säilyvät pakastettaessakin.

Happi on hapettomissa olosuhteissa eläville maitohappobakteereille myrkkyä, minkä vuoksi säilymistä edesauttaa, jos tiivistät tuotteen aina käytön jälkeen mehunsa alle ja suljet pakkauksen tiiviisti.

Hyvin pitkä altistus valolle vaikuttaa hapanvihannesten makuun. Normaalia esilläpitoa ruokailun aikana tämä ei koske.


SÄILYMINEN

Hyvä säilyvyys

Hapattaminen on vanha säilöntämenetelmä. Säilyvyys perustuu alhaiseen pH-arvoon (reilusti alle 4) ja maitohappobakteereihin. Nämä molemmat  tekijät estävät haitallisten bakteerien lisääntymisen. Hapanvihannekset ovatkin siten varsin turvallista syötävää.

Pienpakkauksissa makulaatu heikkenee ajanmittaan

Parhaiten hapanvihannekset säilyvät alkuperäisessä valmistusastiassaan, meidän 100 litran pytyissä jopa vuoden. Pienrasioihin pakattuna tuote altistuu hapelle ja valolle ja usein myös lämmölle, jolloin säilyvyysaika lyhenee. Säilyvyydellä tarkoitan lähinnä makulaadun säilymistä, sillä varsinainen pilaantuminen epäterveelliseksi tuotteeksi vaatii jo varsin pitkän ajan ja huonot säilytysolosuhteet. Koska pastöroimaton hapankaali on elävä tuote, alkaa makuun tulla muutoksia heti kun maitohappobakteerien elinolosuhteet muuttuvat eli ne altistuvat hapelle, lämmölle ja valolle. Säilyvyydessä on myös eräkohtaisia eroja.

Pilaantumisen huomaa aistinvaraisesti

Hapanvihanneksia voi syödä turvallisesti niin kauan, kuin ne maistuvat hyviltä. Pilaantunut tuote maistuu ja haisee todella pahalta. Pilaantuessaan hapanvihanneksiin alkaa ensin muodostua valkoista hiivakerrosta pinnalle. Tuote ei ole vielä silloinkaan terveydelle vaarallista, mutta maku ja haju eivät ole enää hyvät. Pilaantumisen jatkuessa tuote lopulta homehtuu. Näin käy, jos tuotetta pitää pitkään (useita päiviä/viikkoja) huonelämpötilassa.

Parasta ennen -päiväys on ohjeellinen

Hapanvihannesten parasta ennen -päiväyksellä pyritään määrittämään aika, jolloin tuote vielä olisi makulaadultaan hyvä. Tarkka tämä päivämäärä ei kuitenkaan voi olla, koska makulaadun säilyvyyteen vaikuttaa niin moni tekijä. Aina kun pakkaamme tuotteen pienpakkaukseen, tarkistamme makulaadun aistinvaraisesti sekä mittaamme pH-arvon.

Miten kauan avattu rasia säilyy?

Tähän kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Tuote avatussa rasiassa ei välttämättä säily huonommin kuin avaamattomassakaan. Pienpakkauksissa yksi ongelma on se, että tuote ei pysy nesteen peitossa. Toisaalta, mitä pienempi määrä tuotetta on jäljellä, sitä enemmän se saa happikosketusta. 


Kairoon Maatilatuote,
Kairontie 77,
01830 Lepsämä (Nurmijärvi)
kairoo@kairoo.fi

Outi Tamminen
gsm 045 6745321

Seppo Tamminen
gsm 050 5122177

oivahyvahymyraportti